Vitamíny‚ minerály‚ výživové
Vitamíny rozpustné v tukoch
	Vitamíny sú organické zlúčeniny rôzneho chemického pôvodu, ktoré musíme prijímať potravou, pretože ľudský organizmus si ich nedokáže vo väčšine prípadov sám vytvoriť.
	Potreba vitamínov u človeka závisí na rôznych okolnostiach. Zvýšenú potrebu vitamínov majú pochopiteľne športovci a osoby vykonávajúce ťažkú telesnú prácu.
		Vitamín A (retiny), axeroftol)
	
		Chráni povrchové tkanivo, má protirakovinový účinok, zvyšuje odolnosť proti infekciám, udržuje v dobrom stave sliznice.
	
		Vyskytuje sa najmä v rybom tuku, pečeni, mlieku, maslu a vaječnom žĺtku. Provitamínom tohto vitamínu (alebo tiež prekurzorom) sú látky zvanej karotény, z ktorých sa v tele tento vitamín vytvára. Je to najmä mrkva, marhule, paradajky, broskyne a listová zelenina.
	
		Vitamín D (kalciferol)
	
		Je nevyhnutný pre vstrebávanie vápnika z čreva do krvi, zodpovedá za uskladnenie vápnika v kostiach, uplatňuje sa v prevencii rednutia kostí (osteoporóza).
	
		Vyskytuje sa v pečeni, rybom tuku, maslu a vaječnom žĺtku. Vzniká tiež pôsobením ultrafialových lúčov (slnenie) na koži.
	
		Vitamín E (tokoferoly)
	
		Chráni tkanivo pred nežiaducimi účinkami kyslíka. Patrí tým medzí skupinu látok, ktoré nazývame anti-oxidanty. Tým, že likviduje voľné kyslíkové radikály uplatňuje sa v prevencii nádorových ochorení.
	
		Zdrojom sú rastlinné oleje, obilné klíčky, vajcia, mlieko, maslo.
	
		Vitamín K (fylochonin)
	
		Je nevyhnutný pre tvorbu látok uplatňujúcich sa pri zrážaní krvi. Podporuje krvnú zrážanlivosť.
	
		Obsiahnutý je v čerstvej zelenine, pečeni a je tvorený aj črevnými baktériami.